BERGVÄRMEPUMPAR I VÄSTRA GÖTALANDS LÄN
Bergvärmepumpen sparar dig mest pengar i det långa loppet i jämförelse med andra slags värmepumpar. Under de senaste åren har bergvärme blivit ett allt vanligare val i svenska hushåll. Allt fler inser nyttan med bergvärmepumpar, som kan göra att kostnad för uppvärmning minskar med så mycket som 80 procent.
Här får du reda på hur bergvärme installeras, varför många hus tjänar på att välja det som uppvärmningsmetod, och vad man bör tänka på.
Bergvärmepumpar minskar elförbrukningen och gynnar miljön
Bergvärme är bra både för plånboken och för miljön. Jämfört med elvärme förbrukar en bergvärmepump endast en femtedel så mycket el. Därför gynnas också miljön, inte minst tack vare att värmepumpen utnyttjar den solenergi som värmt upp marken. Solljuset är ju ständigt förnybart och förbrukar inga av jordens värdefulla resurser.
Varför du kan tjäna på att byta ut en gammal bergvärmepump
När värmepumpen närmar sig slutet av sin livstid finns det fördelar med att byta ut den. Ofta håller en bergvärmepump i över 20 år. Även om den fortfarande fungerar till synes bra kan det runt den åldern löna sig att skaffa en ny pump. Bara på några år har nämligen bergvärmepumparna som tillverkas och säljs förbättrats betydligt. Det innebär att de nyaste modellerna är effektivare och energisnålare jämfört med äldre modeller. En minskad elförbrukning gynnar både privatekonomin och miljön. Vi ger dig gärna rådgivning om du är osäker på om det är rätt beslut att byta ut en bergvärmepump eller inte.
Bergvärme kräver tillstånd från kommunen
En viktig sak att tänka på innan man skaffar bergvärme är att systemet kräver tillstånd från kommunen ni tillhör. En ansökan om tillstånd skickas och ska få godkänt innan borrningen kan påbörjas. Om du är osäker på hur du ska gå tillväga kan du ringa kommunens kontaktcenter, eller be oss att hjälpa till med ansökan. Den information som brukar behövas i dokumentet är vilket företag som utför installationen, modell på bergvärmepumpen, plats för hålet som ska borras, samt uppgifter om huset och dess tomt.
Behöver bergvärmepumpar något underhåll?
Bekvämligheten som följer med en bergvärmepump är en av dess bästa egenskaper. Uppvärmningen sköter sig efter att du ställt in den temperatur som ni önskar ha i huset. Du behöver inte själv genomföra någon service. Andra värmepumpar som till exempel luftvärme kräver filterbyte, men inte bergvärmepumpen. Däremot bör professionell service utföras regelbundet. Det hjälper vi gärna till med. Servicen sker antingen genom ett bokat servicebesök eller genom ett serviceavtal som skrivs redan vid installationen.
KONTAKTFORMULÄR