KONTAKTA OSS
ToppBanner banner_bergvarme_bosch_enwell_leksand/>

 BERGVÄRME I VÄSTRA GÖTALANDS LÄN

BOKA ETT GRATIS HEMBESÖK

BERGVÄRMEPUMPAR I VÄSTRA GÖTALANDS LÄN

Bergvärmepumpen sparar dig mest pengar i det långa loppet i jämförelse med andra slags värmepumpar. Under de senaste åren har bergvärme blivit ett allt vanligare val i svenska hushåll. Allt fler inser nyttan med bergvärmepumpar, som kan göra att kostnad för uppvärmning minskar med så mycket som 80 procent.

Här får du reda på hur bergvärme installeras, varför många hus tjänar på att välja det som uppvärmningsmetod, och vad man bör tänka på.

Bergvärmepumpar minskar elförbrukningen och gynnar miljön
Bergvärme är bra både för plånboken och för miljön. Jämfört med elvärme förbrukar en bergvärmepump endast en femtedel så mycket el. Därför gynnas också miljön, inte minst tack vare att värmepumpen utnyttjar den solenergi som värmt upp marken. Solljuset är ju ständigt förnybart och förbrukar inga av jordens värdefulla resurser.

Varför du kan tjäna på att byta ut en gammal bergvärmepump
När värmepumpen närmar sig slutet av sin livstid finns det fördelar med att byta ut den. Ofta håller en bergvärmepump i över 20 år. Även om den fortfarande fungerar till synes bra kan det runt den åldern löna sig att skaffa en ny pump. Bara på några år har nämligen bergvärmepumparna som tillverkas och säljs förbättrats betydligt. Det innebär att de nyaste modellerna är effektivare och energisnålare jämfört med äldre modeller. En minskad elförbrukning gynnar både privatekonomin och miljön. Vi ger dig gärna rådgivning om du är osäker på om det är rätt beslut att byta ut en bergvärmepump eller inte.

Bergvärme kräver tillstånd från kommunen
En viktig sak att tänka på innan man skaffar bergvärme är att systemet kräver tillstånd från kommunen ni tillhör. En ansökan om tillstånd skickas och ska få godkänt innan borrningen kan påbörjas. Om du är osäker på hur du ska gå tillväga kan du ringa kommunens kontaktcenter, eller be oss att hjälpa till med ansökan. Den information som brukar behövas i dokumentet är vilket företag som utför installationen, modell på bergvärmepumpen, plats för hålet som ska borras, samt uppgifter om huset och dess tomt.

Behöver bergvärmepumpar något underhåll?
Bekvämligheten som följer med en bergvärmepump är en av dess bästa egenskaper. Uppvärmningen sköter sig efter att du ställt in den temperatur som ni önskar ha i huset. Du behöver inte själv genomföra någon service. Andra värmepumpar som till exempel luftvärme kräver filterbyte, men inte bergvärmepumpen. Däremot bör professionell service utföras regelbundet. Det hjälper vi gärna till med. Servicen sker antingen genom ett bokat servicebesök eller genom ett serviceavtal som skrivs redan vid installationen.

KONTAKTFORMULÄR

Fördelar med bergvärmepumpar:
- Vilka är fördelarna med bergvärme? Här är några positiva följder av att installera en bergvärmepump:
- Bekvämt – bergvärme sköter sig självt.
- Bergvärmepumpar är bra för miljön – utnyttjar solenergin som är ständigt förnybar.
- Lång livstid och minimalt med underhåll.
- Förser huset med värme och varmvatten hela året runt.
- Höjer värdet på fastigheten.
- Är det värt att investera i bergvärme?

Byggnader som värms upp med hjälp av centralvärme eller vattenburen värme har stor nytta av bergvärmepumpar. Över tid är bergvärme det mest prisvärda valet när det gäller uppvärmningsalternativ. Om du tidigare haft elvärme kan energiförbrukningen minska med hela 80 procent med en bergvärmepump.

Bergvärme ger även mer värme för pengarna jämfört med till exempel ved, pellets och fjärrvärme. Även i jämförelse med andra värmepumpar är bergvärme ofta det bästa valet ekonomiskt, efter att den initiala investeringen är gjord. På lång sikt tjänar du på att skaffa bergvärme till huset, som dessutom ökar i värde.

Vad är egentligen bergvärme?
Bergvärme är en form av geoenergi, där solvärme som lagrats djupt under marken tas till vara på. För att komma åt den här lagrade solenergin borras ett djupt hål och en slang förs ner. Hur djupt hålet måste vara beror på vilket energibehov som hushållet har. Slangen är sammankopplad med värmepumpen och använder en köldtålig vätska, som pumpas runt och värmer upp vattnet. Detta vatten cirkulerar sedan runt i fastighetens element och täcker även hela hushållets varmvattenbehov.

Hur går det till att installera bergvärme?
Innan vi kan installera bergvärme gör vi en besiktning för att se vilka behov som finns i just er fastighet. Vid besöket undersöker vi olika aspekter för att avgöra vilken bergvärmepump som passar bäst och du får en offert. Eftersom ingen fastighet är den andra lik hittar vi den lösning som passar lämpligast, innan det är dags för installation.

Hur lång tid tar installationen? 
Att borra hålet utanför huset tar ungefär en dag. Hålet är mellan 100 och 220 meter djupt vanligtvis. Ett större hus som kräver mer värme behöver ett djupare hål. Installationen av själva bergvärmepumpen kräver en till två dagar. Efter installationen kontaktar vi er inom ett halvår för att kontrollera att allt fungerar som det ska.

"Installera bergvärmepump – för bekvämlighet, framtid och miljö"

ENWELL GÖTEBORG

jobbar lika energisnålt under vintern

Bergvärme gör att du får varmt i fastigheten under hela den kalla vintern, utan att det krävs någon extra uppvärmningskälla. Värmepumpen jobbar så effektivt att den klara att värma upp alla rum även när det är som kallast utomhus.

Solenergin som blivit till värme i marken används lika effektivt oavsett hur kallt det är ute. Faktiskt så är det just under vintern som bergvärmen sparar dig som mest pengar i energiförbrukning. 

Bergvärme har lång livstid

Bergvärmepumpen håller i många år och kräver minimalt med underhåll. Vid installationen borras ett hål på tomten. Det hålet kan sedan brukar igen och igen, när det en dag blir dags att byta ut bergvärmepumpen. Alla våra värmepumpar och kompressorer har dessutom långa garantitider. I genomsnitt brukar en bergvärmepump hålla i 20 till 30 år.

Liten påverkan på trädgården

Hålet som borras på tomten är djupt, men tar bara lite plats i trädgården. Någon särskilt stor tomt behövs inte. Hålet blir ungefär 15 centimeter i diameter och syns oftast inte under gräset efter att bergvärmen installerats. Påverkan på trädgården blir därför väldigt liten.

Kundcase & FILMER

Ta del av berättelser från några av våra kunder. Våra kunders upplevelse är vårt viktigaste uppdrag. 


VAD KAN VI HJÄLPA DIG MED?

Vänligen fyll i kontaktformuläret nedan så berättar vi mer om våra klimatsmarta lösningar.
Någon av våra representanter kontaktar dig.

göteborg göteborg bergvärme
Firstname
Phone
Namn *
E-post *
Telefonnummer *
Gatuadress inkl. gatunummer
Postnummer *
Postort
Typ av produkt
Vad behöver du hjälp med?
Meddelande

Samtycke *
Jag godkänner att ni hanterar mina personuppgifter. Läs om hur vi behandlar personuppgifter.