Luftvattenvärmepump –
vasst alternativ till bergvärme i södra delen av Sverige
Att installera en luftvattenvärmepump går smidigt och kräver ingen borrning eller grävning, till skillnad mot jordvärme och bergvärme. Värmepumpen kan vara en effektiv och energisnål lösning om det finns vattenburen värme i huset, och det miljösmarta systemet utnyttjar den solenergi som ständigt finns i luften utomhus. Energin omvandlas till varmt vatten i husets ledningar och ger på så sätt både värme och varmvatten under hela året.
Uppvärmningskostnaden kan halveras
En luftvattenvärmepump kan ge värme både till element (radiatorer) och till golvvärme. Tack vare att luftvattenvärmepumpen är en relativt billig investering, jämfört med till exempel bergvärme och jordvärme, så får du snabbt tillbaka pengarna genom minskade uppvärmningskostnader. Värmekostnaden kan halveras eller mer när du installerar en luft/vattenvärmepump, beroende på vad du hade för system tidigare.
Vad är skillnaden på luftvärmepump och luftvattenvärmepump?
En luft/vattenvärmepump kopplas till husets vattenburna uppvärmningssystem. Huset värms upp via element eller golvvärme. Systemet ger även varmvatten i kranarna. Både en luft/luftvärmepump och en luft/vattenvärmepump genererar värmen från utomhusluft som sugs in via en enhet. Men med en luft/luftvärmepump värms huset upp med luft från en fläkt istället för via vatten.
Luft/luftvärmepumpen ger endast uppvärmning av luften inomhus, inte av vattnet. En luft/luftvärmepump är alltså inte beroende av ett vattenburet uppvärmningssystem för att ge värme. Värmen från en luft/luftvärmepump fördelas dock inte lika lätt jämnt i hela huset som luft/vattenvärme, eftersom varmluften blåser ut från ett ställe. Golvvärme och element gör det enklare att fördela värmen, särskilt i hus med fler rum och utan öppen planlösning.