Så fungerar frånluftsvärmepumpar
Med frånluftsvärmepump i huset används den varma inomhusluften som energi. Värmen som finns inomhus återvinns alltså istället för att ventileras ut från huset. Den fungerar i övrigt precis som andra luftvärmepumpar. Luften som ventileras ut är oftast varmare än utomhusluften, och därför är frånluftsvärme mer energieffektiv än andra luftvärmepumpar, särskilt under vintern. Det är helt enkelt både ett smart val för att spara på elförbrukningen, och för att ta hand om miljön genom att utnyttja befintlig värme.
Fördelar med att byta ut en gammal frånluftsvärmepump
Har du redan frånluftsvärme installerad i huset? En värmepump är byggd för att producera värme på ett pålitligt sätt i en lång tid framöver, förutsatt att den får regelbunden service och tillsyn. En frånluftsvärmepump kan dock behöva bytas ut efter cirka 10 till 15 år, beroende på modell och hur den skötts. Om du idag har en äldre frånluftsvärmepump i huset kan du tjäna på att investera i en ny enhet. Pumparnas effektivitet har nämligen förbättrats avsevärt under den tiden, och en modern pump är därför smartare för miljön. Samtidigt minskar strömförbrukningen och du har i längden stora möjligheter att spara pengar tack vare den nya värmepumpen.
Installera frånluftsvärmepump – så går det till
Vi gör ett hembesök hos dig för att se hur värmepumpen bäst kan installeras, och du får ett kostnadsförslag. Vid installationen leder vi om de nuvarande luftflödena – från ventilationen och till frånluftsvärmepumpen. Värmepumpen ansluts till husets varmvatten- och uppvärmningssystem, och till elnätet. Installationen brukar ta ungefär en dag. Efter att monteringen är färdig visar vi hur funktioner och inställningar fungerar, och du får skötselråd tillsammans med ett igångkörningsprotokoll. Inom sex månader efter installationen kontaktar vi dig för att se att allt fungerar bra. Alla värmepumpar har en generös garantitid och du kan räkna med att det blir en pålitlig källa till värme i många år framöver.